Tož okoštujte Slovácko

Dalším krokem Regionu Slovácko, po vydání velmi úspěšné Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku II, je dostat tradiční slovácké pokrmy na stálé jídelní lístky místních restaurací.

Do pilotního projektu, který odstartoval 1.5.2015 se nám podařilo zapojit devět restaurací, se kterými dlouhodobě spolupracujeme a můžeme garantovat vysokou kvalitu  gastronomie. Vybrané restaurace jsou označeny logem a nabízí ve svých stálých jídelních lístcích minimálně čtyři tradiční slovácké pokrmy. Restaurace budou také pořádat večery v duchu slovácké gastronomie spojené s cimbálovkou a degustací vín či slivovice. Tož okoštujte Slovácko.


V hlavní roli jablko aneb DOJDĚTE OKOŠTOVAT NA ROCHUS!

V sobotu 22. září 2018 to na Rochusu v Uherském Hradišti zavoní jako kdysi v chalupách našich babiček a tetiček. Pátý ročník Slováckého festivalu chutí a vůní odstartuje v 10.00 hodin a až do 16.00 hodin budou mít návštěvníci možnost ochutnat to nejlepší z tradiční kuchyně, letos více zaměřenou na jablka a dobroty z jablek.  

Jablko letos na Rochusu najdete v mnoha obměnách – ať u tradičních štrůdlů či jablečných povidel, tak třeba u sirupů, nebo v sušené podobě křížal. Nebude chybět ani teplý či správně vychlazený kompot se skořicí a hřebíčkem, který budou postupně připravovat hosté festivalu. Jablko bude i předmětem několika soutěží pro děti i dospělé, které prověří zručnost i odhad.

„Jsem rád, že Hradiště žije, jak mi místní často říkají, a všechny  srdečně zvu na setkání u dobrého jídla a pití na Rochus,“ říká starosta Uherského Hradiště a předseda správní rady Regionu Slovácko Stanislav Blaha, který je spoluorganizátorem akce. „Vloni jsem po boku tetiček z Kozojídek, které ani letos nebudou chybět, zkusil péct na plotně báleše. Letos se těším, že se zase zapojím do některé z mých oblíbených činností – ať vaření či pečení, na které běžně moc času nemám,“ dodává.

Tradičně tedy letos nebudou chybět tetičky z Kozojídek se svými proslulými báleši s povidly a mákem, které přímo na plotně ve skanzenu připravují a které pak doslova pak mizí před očima. Velmi oblíbenou specialitou je i houbový guláš ze Salaše, také sem neodmyslitelně patří koláče a vdolečky, med, pečené čaje, sirupy nebo zdobené perníky. Kdo není na sladké, dá si raději uzené speciality, česnekové pochutiny, výběr bude z několika polévek nebo třeba oblíbené škvarkové pagáčky. Dobré trávení podpoříme kvalitním vínem od místních vinařů nebo Jarošovským pivem, děti pak mohou směle koštovat třeba vinné mošty.

V případě nepříznivého počasí nás zahřeje štamprlka nebo lidová písnička v podání hostujících souborů v doprovodném programu. Změna programu vyhrazena.

TOŽ DOBRÚ CHUŤ!

Špetka Slovácka

Špetka Slovácka je nový pořad o vaření Regionální televize TVS, kde budou naše babičky, tetičky aj pan kuchař vařit a péct podle našich Kuchařek tradičních pokrmů na Slovácku. .

3
září
2018

Slovácký festival chutí a vůní 22. 9. 2018

V sobotu 22. 9. se uskuteční ve skanzenu Rochus již tradiční "Slovácký festival chutí a vůní".
Slovácký festival chutí a vůní 22. 9. 2018
5
prosinec
2016

Pořad "Špetka slovácka" získala ocenění

Pořad Špetka Slovácka Regionální televize TVS získal 1.12. na vyhlášení vítězů 18. ročníku Mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu o gastronomii Znojemský hrozen zvláštní ocenění. Gratulujeme televizi TVS k ocenění a velkému kusu práce, který pro zadokumentování a popularizaci tradiční slovácké gastronomie udělali.
Pořad "Špetka slovácka" získala ocenění

Košty, hody, festivaly,...

< Srpen 2018 >
Po
Út
St
Čt
So
Ne
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Pořádáte akci v duchu tradiční slovácké kuchyně? Napište nám, rádi ji zveřejníme.



Objednejte si kuchařky

I. díl kuchařky

II. díl kuchařky

Kuchařky můžete zakoupit v síti informačních center na Slovácku nebo v e-shopu na www.tradicnivyrobek.cz


RYCHLÝ KONTAKT:

HROMADNÉ OBJEDNÁVKY KUCHAŘEK: 

777 098 197

PROJEKT CHUTĚ A VŮNĚ SLOVÁCKÉ KUCHYNĚ:

777 818 592


Tradiční výrobek Slovácka - ochutnejte

Region Slovácko má od roku 2008 svou vlastní ochrannou známku „Tradiční výrobek Slovácka“. Hlavní cílem projektu je prezentace regionu prostřednictvím využití jeho specifik, podpora tradičních výrobků a výrobců. Nově jsou do projektu zapojeny i „Potraviny a nápoje z místních surovin“ připravovaných dle tradičních slováckých receptů. Ochutnejte naše domácí koláčky, perníčky, sušené trnečky aj jablka, medy, trnková povidla, třísky, škvarkové preclíky, nudle aj 100% vinné mošty.

Tož okoštujte Slovácko.