Špetka Slovácka bude novým zábavním i zábavným pořadem

vytvořeno: 9.10.2015, před 2 roky v rubrice Novinky Vařím, vaříš, vaříme. A vařit brzy začneme i v Regionální televizi TVS. Ve spolupráci s Regionem Slovácko a Slováckým muzeem pro vás připravujeme pořad, jehož inspirací a předlohou se stala Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku.

„Možná jsme poslední, tedy první od konce, ale přineseme vaření ve zcela jiném stylu, ve slováckém! Tedy ne v duchu reklamy na spotřebiče nebo známou korpulentní moderátorku. Ne v duchu cestománie Kluci v akci, kteří recepty jen hýří, ale nikdo u obrazovky vlastně neví, jak má ta či ona exotika chutnat. Ani v duchu Zdeňka Pohlreicha, podle kterého sice, domnívám se, nikdo nevaří, ale všichni podle něj nadávají v kuchyni,“ vysvětluje s lehkou nadsázkou programový ředitel televize Jaromír Šallé, jak bude nový gurmánský pořad Špetka Slovácka vypadat.

Slovácká kuchyně je specifická, oblíbená a vyzkoušená na generacích lidí našeho regionu. Všichni ví, jak většina jídel chutná, jak má vypadat. Je zdravá, protože vychází z toho, co je právě doma a na poli, je velmi jednoduchá. Je tím, co na Moravu mimo jiné táhne tisíce lidí.

Na přípravě pořadu pracuje prakticky celý televizní tým od kameramanů až po obchodní oddělení. Místem natáčení se stane krásný památkový domek v Kunovicích, moderování se ujme jedna z tváří regionální televize a milovnice všeho slováckého Petra Kučerová, v režii se budou doplňovat Jaromír Šallé a Jan Varvařovský, kameraman a režisér nejen České televize. A vařit budou ti nejpovolanější – slovácké „tetičky“, se kterými jsme měli možnost potkat se například při oblíbených gurmánských akcích Festival chutí a vůní či Vaříme v muzeu, ale i další zkušené kuchařky a kuchaři z regionu.

„Náš pořad představí slováckou kuchyni ve vztahu k danému měsíci v roce. V každém z dílů divákům nabídneme nejen pečlivě vybraný recept - tu na sladké, tu na slané -, ale také vtipnou formou prozradíme něco málo z etnografie. Kromě toho zavedeme příznivce dobrého jídla do restaurací, které slováckou kuchyni vaří. Nebudeme si hrát na velký pořad, nebudeme používat techniku a efekty za miliony. Budeme dělat seriál o vaření, který k divákovi pronese především slovácký život, temperament, mluvu… Zkrátka vše, čemu Američané říkají „feeling,“ dodává Jaromír Šallé.

.