O kuchařce
Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II
Jak se tvoří kniha o slovácké gastronomii
Od nápadu k samotnému vydání knihy je dlouhá cesta, někdy i trnitá. Pokud ale připravujete knihu o slovácké gastronomii, pak je tato práce více než příjemná a milá, už jen proto, že regionální gastronomie je nevyčerpatelné téma, na Slovácku obzvláště.
Všichni zdejší rodáci mají stále v paměti chutě a vůně dobrot, které jejich babičky, tetičky, kmotřičky připravovaly přímo na plotnách, v kachlových kamnech… a všude kolem to náramně vonělo a ještě lépe chutnalo. Máme na mysli patenty, kynuté olevance, šlíšky a další nezapomenutelné dobroty, které dokážeme ocenit až o několik let či desetiletí později, kdy se při první vzpomínce z mysli vynoří obraz krásného a nezapomenutelného dětství.
„ Bohužel vydání tištěné publikace začíná být pro neziskové organizace, mezi které Region Slovácko patří, nemožnou záležitostí s ohledem na velkou finanční zátěž. Proto jsme se rozhodli pustit do vydání kuchařky netradičním způsobem – formou předprodeje voucherů,“ vysvětluje Květoslav Tichavský, předseda správní rady Regionu Slovácko. Od 20. 5. do 30. 6. 2014 bylo v plánu prodat minimálně 1.000 kusů voucherů, aby bylo možné tisk publikace vůbec zrealizovat. Záměr se podařil, dokonce byl prodej díky velkému zájmu prodloužen až do konce prázdnin.
Světlo světa spatřila Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II na Slováckém festivalu chutí a vůní v Uherském Hradišti v sobotu 4. října letošního roku v nákladu 3000 kusů výtisků a ihned si získala tolik příznivců, že dotisk 1000 kusů následoval do dvou měsíců.
„Věříme, že pro majitele této knihy je sama o sobě milou vzpomínkou na dětství, pro některé naopak motivací k návratu k tradiční slovácké kuchyni bez dochucovadel a konzervantů. Samy jsme téměř všechny recepty připravily a víme, že všechna jídla takto připravená jsou chutná a zdravá, bonusem je skutečnost, že všechny použité suroviny jsou na Slovácku běžně dostupné“, shodují se realizátorky Renáta Polišenská, tajemnice Regionu Slovácko a Lenka Durďáková.
Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku I
Kde můžete kuchařky zakoupit?
O nás
Region Slovácko
je sdružení pro rozvoj cestovního ruchu na území přirozeného turistického regionu Slovácko. Mezi hlavní náplň aktivit sdružení patří kromě propagace turistických atraktivit regionu také iniciace a následně realizace projektů na podporu tradic a folkloru, mezi které tradiční slovácká gastronomie bez pochyb patří. Vydali jsme dva díly Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku (2010 a 2014). Založili jsme novou tradiční akci Slovácký festival chutí a vůní v Uherském Hradišti, kde nevaří žádní šéfkuchaři, ale naše maminky, babičky a tetičky. Podařilo se nám do projektu zapojit devět restaurací, které nabízí tradiční slováckou kuchyni na svých stálých jídelních lístcích v rámci projektu Chutě a vůně slovácké kuchyně. Plánujeme pořádat kurzy vaření i natáčet videorecepty. Přednášíme na konferencích a seminářích zaměřených na gastronomii. Účastníme se festivalů i gastronomických soutěží. Monitorujeme a propagujeme akce zaměřené na gastronomii – košty, slavnosti, festivaly…. Prostě děláme vše pro to, aby tradiční slováckou kuchyni mohli ochutnat i návštěvníci našeho regionu Slovácko. www.slovacko.cz / www.tradicnivyrobek.cz
"Slovácká pohostinnost je vyhlášená široko daleko. Tradiční slovácká kuchyně je krásná, bohatá a pestrá stejně jako zdejší kroje, tradice, folklor a víno… Tož okoštujte Slovácko".
Jak jsme vařili a pekli Kuchařku tradičních pokrmů na Slovácku II.
Lenka
Jednoho krásného dne mě život zavál do srdce Slovácka, aniž bych tušila, že se lehce, tiše a nenápadně stane i srdcem mým vlastním v jakémkoli slova smyslu. Správně chápete, že jsem na Slovácku čistokrevná „náplava“. Pocházím z blíže nejmenovaného regionu s téměř nulovou historií čítající pouze několik mamutů, z regionu bez vlastní identity a jejího případného zbytku rozmázlého střídajícími se vlnami industrializace a přistěhovalectví. Slovácko mi učarovalo. Sluncem, teplem…. Hudbou, písní, tancem…. Barevností a místní odlišností krojů…. Tradicemi…. Šikovnýma rukama řemeslníků stále dodržujících tradiční postupy, materiály a provedení. Ale hlavně mi učaroval zdejší lid. Lidé milí, přívětiví, pohostinní, upřímní, spjatí těmi nejhlubšími a nejpevnějšími kořeny se zdejším krajem.
Renáta
Láska a vítr jesenických hor mě odváli z rodného kraje na Slovácko. Do kraje malebného, bohatého a lidu milého. I přesto, že zde žiji už patnáct let, stále mě k slzám dojímají tradice, kroje, cimbál aj zpěv jen tak pro radost, ze srdce čistého a upřímného. Je radost se na vás dívat – ať už pletete košíky, oblékáte kroj, tančíte, zpíváte nebo jen tak rozjímáte nad pohárkem vína. Jste tady doma po celé generace, jste tady rádi a rádi svou radost i lásku ke kraji sdílíte. Jen tu krásu občas nevidíte, a proto jsme tu my „přišlí“, kteří vám říkáme, že je třeba si to své bohatství chránit, uchovávat a předávat dalším generacím. Také z tohoto důvodu se v našich hlavách zrodila myšlenka dalšího dílů slovácké kuchařky s názvem Kuchařku tradičních pokrmů na Slovácku II.
Na kuchařce se také podíleli
Mgr. Marta Kondrová a Bc. Marie Martínková
Představujeme další významné články našeho spolupracujícícho řetězce. Mgr. Marta Kondrová, vedoucí etnografického oddělení Slováckého muzea v Uherském Hradišti a Bc. Marie Martínková, vedoucí odborného výcviku na Střední čkole průmyslové, hotelové a zdravotnické v Uherském Hradišti, vybírají recepty do kuchařky, které pro nás navaří, upečou a připraví studenti SŠPHZ, my je necháme nafotit a výsledek celokolektivního snažení bude součástí fotodokumentace v připravované publikaci.
Studentky SŠPHZ a Ing. Věra Matušková a Dagmar Matyášová
Tým studentek 3. ročníku oboru cukrář/cukrářka Střední školy půrmyslové, hotelové a zdravotnické v Uherském Hradišti pod vedením Ing. Věry Matuškové a Dagmar Matyášové napekly a připravily 10 sladkých jídel, která jsme poctivě nafotili a fotografie budou součástí (dnes již celobarevné) kuchařky. Představujeme malou ochutnávku :-)
Studenti SŠPHZ obor kuchař/číšník
Studenti 2. ročníku připravují pod odborným vedením svých mistrů jídla k focení do kuchařky. Prozradíme, že se těšit můžete na nadívaninu, bramborovou polévku, bramborový salár, krajance, domácí chléb...
Náš fotograf Petr Salinger (grafické studio JOKER)
Navařené a upečené fotíme, fotíme, fotíme.... a ačkoli to třeba na první pohled nevypadá, výsledek poněkud "pracovního" prostředí je prostě výborný!