Tradiční recepty ze Slovácka
Špetka Slovácka
Špetka Slovácka je nový pořad o vaření Regionální televize TVS, kde budou naše babičky, tetičky aj pan kuchař vařit a péct podle našich Kuchařek tradičních pokrmů na Slovácku.
Bramborové taštičky
(recept z Kyjovska)
Suroviny: 400 g brambor, 400 g hladké mouky,200 g másla,80 g cukru,1 prášek do pečiva,100 g povidel
Pracovní postup:
Brambory ve slupce si uvaříme předem. Po vychladnutí je oloupeme a najemno nastrouháme. Uvařené brambory smícháme s moukou, rozpuštěným máslem, práškem do pečiva a cukrem. Zpracujeme v tužší těsto, které vyválíme na tenký plát. Plát rozkrojíme rádlem na čtverečky nebo můžeme vykrajovat obráceným hrníčkem kulaté tvary. Tvary naplníme povidly a pečeme v dobře vyhřáté troubě na 200 ˚C. Pokud chceme, můžeme potřít vajíčkem.
Maminčiny báleše
(recept z Horňácka)
Suroviny: ½ hrnku vlažného mléka,1 kostka droždí, 2 lžíce mletého cukru, 1/3 hrnku hladké mouky, ½ lžíce oleje, 1 vejce, špetka soli, olej, tuk nebo sádlo na smažení, povidla – podle potřeby, mák – podle potřeby
Pracovní postup:
Z trochy mléka, kvasnic a cukru si přichystáme kvásek. Po vykynutí jej smícháme s moukou, olejem, vejcem, solí a mlékem. Vypracujeme tuhé těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout. Pak je přeložíme na pomoučený vál a lžící, kterou namáčíme do mouky, vykrajujeme bochníčky. Klademe je na vál a ještě je chvilku necháme kynout. Po vykynutí je rukou trochu vytvarujeme a roztáhneme z obou stran. Pak smažíme. Báleše podáváme ještě teplé posypané moučkovým cukrem nebo potřené marmeládou nebo povidly. Můžeme je i ozdobit šlehačkou, kterou uděláme s trochou vanilkového cukru.
Novoveské pagáčky
(recept z Uherskoostrožska a Veselska)
Suroviny: 500 g hladké mouky, 150 g sádla (nebo namletých škvarků), 150 g tuku (másla), 200 g zakysané smetany, 1 vejce, 30 ml mléka – podle potřeby ubereme/přidáme, sůl
Pracovní postup:
Suroviny smícháme v tužší těsto a necháme aspoň půl hodiny odpočinout. Můžeme rozválet na plech po celé ploše nebo naděláme bochánky, které rozválíme na kolečka o průměru 12 – 15 cm. Pagáčky před upečením ještě můžeme posolit. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 200 ˚C dozlatova asi 15 minut.
Pěry z pařeného těsta
(recept z Uherskoostrožska a Veselska)
Suroviny: 400 – 500 g hrubé mouky, 50 g tuku, ½ kávové lžičky soli, 250 ml mléka, 2 žloutky, povidla – dle chuti, máslo – dle chuti, mletý mák – dle chuti, cukr – dle chuti
Pracovní postup:
Mouku nasypeme na vál, uděláme důlek, do něj nakrájíme na malé kousky tuk, osolíme. Mléko zahříváme, až začne vřít, pomalu lijeme do důlku a plochým nožem na něj mouku nahrnujeme.
Prohněteme a dáme odpočinout. Když zchladne, vhněteme žloutky (lze nahradit jedním vejcem). Pak těsto rozválíme na posypaném válu na tloušťku asi 3 mm, rozkrájíme rádlem na čtverečky. Na ty pak dáváme povidla a přeložíme, okraje důkladně zamáčkneme. Vhazujeme do vařící mírně osolené vody a čekáme, až vyplavou na hladinu. Pak scedíme, polijeme rozpuštěným máslem a sypeme oslazeným mletým mákem.
Uzené maso se slivkovou omáčkou a pěrami
(recept z Uherskohradišťska)
Suroviny: 600 g uzeného masa, 500 g povidel, 5 g mleté skořice, 5 g badyánu, 200g sušených švestek, sůl,
Pěry: 40 g kvasnic, 50 ml mléka, 1 polévková lžíce cukru, 800 g hrubé mouky, 1 vejce, špetka soli
Pracovní postup:
Uzené maso uvaříme doměkka. Povidla podle potřeby rozředíme vývarem z uzeného masa a ochutíme mletou skořicí, badyánem a solí. Vmícháme sušené švestky a dobře povaříme.
Pěry:
Z kvasnic, cukru a trochy vlažného mléka si zaděláme kvásek. Vzešlý kvásek smícháme s moukou, solí a vejcem. Vypracujeme v hladké těsto a necháme kynout na teplém místě. Po vykynutí uděláme z těsta kulaté knedlíky, ty pak necháme ještě 10 minut vykynout a následně vaříme v páře asi 25 minut.
Zelňáky
(recept z Moravských Kopanic)
Suroviny: 1 kg kysaného zelí, voda – dle potřeby, 200 g polohrubé mouky, kmín – dle chuti, sůl
Pracovní postup:
Z kysaného zelí vymačkáme přebytečnou vodu a suroviny smícháme dohromady v těsto. Z těsta ručně vytvoříme placky, které upečeme nasucho na plotně nebo na pánvi.
Podáváme samotné nebo jako přílohu k omáčkám či polévkám.